1. PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARÈNCIA
  2. URBANISME I SALUT URBANA
  3. MODEL ECONÒMIC
  4. BENESTAR SOCIAL
  5. URBANISME I DRET A VIVENDA DIGNA
  6. PROMOCIÓ DEL VALENCIÀ
  7. EDUCACIÓ
  8. ESPORTS
  9. CONVIVÈNCIA, SEGURETAT I PREVENCIÓ DE RISCOS
  10. TURISME
  11. CENTRE HISTÓRIC
  12. CULTURA
  13. OCI I TEMPS LLIURE
  14. PARTICIPACIÓ, ASSOCIACIONISME I VOLUNTARIAT
  15. OCUPACIÓ
  16. IGUALTAT I DIVERSITAT
  17. JOVENTUT
  18. AGRICULTURA I MEDI AMBIENT
  19. COMPROMIS

INTRODUCCIÓ

Entenem que els ajuntaments són, en primer lloc, el conjunt de les persones d’una localitat que «s’ajunten» per a fer en comú el que individualment queda fora del seu abast. Aquesta definició, un pèl simple si volem, conté no obstant una motivació bàsica i fonamental del que han de ser els pobles, ciutats i les entitats locals. 

L’Ajuntament ha de tindre com a objectiu principal millorar i estendre la qualitat de vida de les persones. Els nostre poble ha de ser molt més que un  simple contenidor per a persones i serveis. Ha de ser un lloc de creixement, d’oportunitats, d’opcions per al futur, de protecció, de seguretat, i també ha de funcionar de forma àgil i eficaç.

Necessitem per tant que l’administració local assolisca aquest paper de contribució neta del bé comú, transcendint la seua imatge tradicional de recaptadora d’impostos i prestadora de serveis bàsics i adaptar-se a les necessitats i demandes del nostre poble i el nostre temps.

La voluntat de Compromís està enfocada en les persones, en la millora de les condicions de vida de tota la població. Volem un poble que progresse, que avance,  amb equitat i justícia, que puga mirar al futur amb optimisme i al present amb satisfacció i seguretat. 

Cal per això, entre altres coses, una tributació justa, progressiva i flexible, amb capacitat d’adaptació a les necessitats específiques i puntuals. 

Hem de crear un urbanisme orientat al benestar de les persones, entorns urbans amables, sostenibles i inclusius, amb el que les persones puguen identificar-se i formar part, no només estar contingudes, promovent una mobilitat accessible i sostenible.

Hem de prendre mesures per combatre l’especulació urbanística i no afavorir la gentrificació dels barris.  

Hem de considerar els voltants del nostre poble com espais de conservació, com inversió de salut i goig, augmentant la qualitat de vida de les persones que hi habiten.

Hem de fer entendre que una societat sostenible i ecològica és un bé tangible que reporta beneficis directes i immediats a aquella societat que la promou, que cada volta que cuidem o regenerem el medi ambient, ja que som part d’aquest, ens estem cuidant i regenerant a nosaltres mateixa i a les persones que ens envolten. 

El turisme, sent un dels pilars de l’economia valenciana ha de ser cuidat i promogut, hem de fer possible compatibilitzar l’oferta turística amb la qualitat de vida de la població i fer compatible l’aprofitament econòmic, l’oci i el lleure amb la conservació de l’entorn, el patrimoni i la forma de vida de cada lloc.

S’ha de garantir l’accés a la informació mitjançant la generació de documents de lectura fàcil i adaptada a les necessitats de  tota la ciutadania. Per tal que la transparència siga un actiu i no només un requeriment, hem de sembrar les llavors per a una cultura de la transparència i l’accessibilitat.

UNA CIUTAT PER A LES PERSONES

1. PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARÈNCIA

La nostra acció de govern consisteix a treballar per a les persones i amb les persones, és per això que apostem per implicar i comprometre a la societat civil en l’acció política, afavorint el seu dret a participar activament en la conformació de polítiques que milloren la seua vida. Amb açò, incrementem la qualitat democràtica de les institucions públiques, construint conjuntament el que volem per al nostre municipi.

Per això,  en l’actual carta de participació ciutadana duta endavant per Compromís es reconeix el dret de totes les persones a intervenir activament en el procés de presa de decisions en la gestió dels assumptes públics locals, mitjançant la creació d’espais efectius de participació i diàleg. També garanteix el dret de les persones a: 

  • Rebre informació sobre l’activitat municipal.
  • L’audiència per membres del Govern local.
  • Fer peticions o demanar aclariments sobre actuacions municipals.
  • Fer propostes a través d’iniciatives ciutadanes.
  • Presentar suggeriments, reclamacions i queixes.
  • La consulta ciutadana sobre assumptes d’especial transcendència de competència municipal.
  • Regular la possibilitat d’intervindre en els assumptes municipals i traslladar       peticions i consultes al plenari.
  • Flexibilitzar i fer més operativa l’administració local per a fomentar la implicació interdepartamental d’aquesta en les accions i execucions dels processos participatius. Donem visibilitat als diferents procediments administratius.

A més, des de Compromís considerem necessari:

  • La creació d’un Consell veïnal.
  • Seguir millorant el portal de transparència municipal que hem implantat, el qual compleix 121 dels 162 indicadors, un 74,69%.

1.1. ASSOCIACIONISME I VOLUNTARIAT

Les associacions i el voluntariat són part viva de la nostra societat; per tant, és objectiu de la nostra gestió que es duguen a terme totes les mesures necessàries per a ajudar-les a aconseguir els seus objectius. Per això ens encarregarem de:

  • Seguir donant suport a les associacions existents.
  • Habilitar espais municipals per a les associacions que necessiten una seu i no la tenen,  amb ajudes per al condicionament de les necessitats dels seus usuaris.
  • Afavorir la constitució d’associacions  dins del municipi, especialment aquelles creades per joves i vinculades al medi ambient, la integració de les dones, la solidaritat amb el Tercer Món o amb la població socialment marginal, la promoció cultural, l’educació i la protecció animal.
  • Donar suport  a les associacions juvenils i grups de joves amb la cessió de locals municipals.
  • Impulsar el paper de les dones com a membres de les directives.
  • Reforçar el teixit social per al desenvolupament d’iniciatives d’interés general, especialment dels grups que es troben en pitjor situació d’interlocució social i promoure la participació de col·lectius en risc d’exclusió o especial protecció.

1.2. PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Són un instrument bàsic i essencial per aprofundir en la democràcia local, generant espais de corresponsabilitat i cogestió pública amb la ciutadania. El desenvolupament del procés està presidit pel principi de solidaritat i justícia social entre els diferents sectors de la població.

  • Apostem per acostar l’administració local a la ciutadania, orientar la política cap al públic i fer a la ciutadania més conscient de la ciutat que habita. Els Pressupostos Participatius estan basats en les preferències i prioritats que la població té en relació amb la despesa pública municipal disponible. Cal facilitar la màxima participació oferint eines informàtiques sense oblidar la presencialitat.
  • Ens comprometem a establir un reglament fix de pressupostos participatius consensuat amb les associacions de La Vila Joiosa.

2. URBANISME I SALUT URBANA 

La forma d’ordenar i dissenyar la ciutat, tant pel que fa a l’espai públic com al parc edificatori, esdevé un element clau en com la ciutat pot donar resposta als efectes que deriven tant de les necessitats de la població com d’altres factors externs que afecten a la nostra ciutat, com es el cas del canvi climàtic.

Volem una ciutat més verda, on tothom puga gaudir del contacte amb els elements naturals prop de casa.

Volem afavorir una ciutat més amable que, amb elements urbans de qualitat i ben conservats, faça que els ciutadans s’estimen viure-hi i no patisquen les excessives temperatures que agafa la ciutat a l’estiu.Sabem que els productes i serveis  que haurem de consumir per aconseguir aquest objectiu implicarà inversions i esforç econòmic però el benefici que s’obtindrà compensarà sobradament aquest esforç. Per això considerem que cal prendre iniciatives en les següents direccions:

2.1. EL PROBLEMA DE LA BROSSA.

És evident que l’actual servei d’arreplegada de brossa és incapaç d’absorbir el volum  que genera el municipi. S’ha d’estudiar en profunditat el problema i adoptar les mesures necessàries. Si cal implementant un pla de xoc que contemple l’ampliació del servei i  les mesures per combatre l’incivisme. Per a Compromís la Vila Joiosa part de la solució passa per l’arreplegada selectiva d’escombraries.

Cal una implantació progressiva, avaluant adequadament les condicions de cada zona, de la recollida selectiva de brossa als comerços, tot mirant les necessitats particulars de cadascun per adaptar el sistema a cada situació.

2.2. Altres aspectes de la ciutat han de ser tractats amb cura per a millorar les experiències com a ciutadans. Entre elles proposem:

  • Creació de programes dirigits a gent gran per al desenvolupament de l’exercici físic i l’alimentació saludable. El disseny dels municipis ha de ser inclusiu i, per tant, arreplegar les necessitats de la diversitat sociològica de les persones usuàries de l’espai urbà. Gent gran, diversitat funcional, joventut, etc. 
  • Canvi de semàfors per adaptar-los a persones sordes i invidents.
  • Cal millorar la fluïdesa del trànsit rodat en llocs amb intensitat d’ús en determinades hores punta. Cal construir redones a Sainvi i l’accés a IES Marina Baixa i a l’IES Marcos Zaragoza.
  • Implantar la gratuïtat del servei municipal de transport públic.
  • Urbanització dels voltants de l’IES Marcos Zaragoza, per tal de poder fer l’ampliació del centre.

La ciutat saludable implica la descongestió del trànsit pel centre urbà però, mentre sols hi haja una única infraestructura per passar el riu, tot el trànsit  de vehicles que accedisca a la ciutat està obligat a circular  pel centre urbà per continuar camí. Per tant, és imprescindible impulsar  el projecte de la Via Parc, iniciar la construcció del nou pont, ja projectat. 

Cal senyalitzar adequadament la zona d’aparcament a l’entrada nord de la ciutat, concretament el solar on s’instal·la el “Mercadillo” el  dijous.

Cal revisar  la il·luminació pública, per tal d’evitar els talls de subministrament i per vigilar  la implantació de fanals amb càrrega a través de panells solars  i vigilar igualment l’impacte de la contaminació lumínica que generen. A més proposem:

  • La promoció d’opcions energètiques netes i sostenibles i evitar l’exposició a elements tòxics. Implantar programes d’ajudes i beneficis fiscals al voltant de l’eficiència energètica i de rehabilitació en edificis.
  • Energia fotovoltaica a les teulades d’edificis públics.
  • Programa de plantació d’arbres d’ombra. És evident que la temperatura està augmentant: podem evitar-la, procurant ombra en molts espais del municipi. Hem de finalitzar les actuacions en el front litoral: continuïtat en el passeig de l’Antoneta-Puntes del Moro fins la Malladeta, de la mateixa manera que el Paradís ha de tenir continuïtat fins el Bol Nou.
  • Exigir al Ministeri la finalització del projecte d’adequació del riu Amadòrio del pont del TRAM fins al pantà. 
  • Asfaltat i  millora de carrers en tot el terme municipal.
  • Reforma i millora del pont actual sobre el riu Amadori.
  • Reforma i millora integral del Parc Censal.

2.3. Nous hàbits de consum

Treballarem per fer de la Vila Joiosa una ciutat saludable, no sols amb els elements urbans, sinó també als nous hàbits de consum i els productes de proximitat, els canals curts de producció, l’alimentació saludable, el consum de proximitat i estacional. Tot està relacionat amb la salut i el benestar. Alguns exemples d’aquest tipus d’intervencions seran:

  • Gestionar  adequadament els residus.
  • Promoure la disponibilitat d’aliments saludables i a preus assequibles.
  • Facilitar la posada en marxa de projectes d’horts en terrenys municipals i   afavorir-ne la creació de familiars i comunitaris amb col·laboració del servei de jardineria municipal o crear programes per als estudiants dels mòduls de jardineria que s’imparteixen al municipi.

Les anteriors propostes d’actuacions tindran presència a tots els barris de la ciutat, especialment a aquells que es troben desconnectats del centre urbà, com ara l’Ermita, la Cala, El Paradís, etc.

3. ECONOMIA I ECOLOGIA

L’evolució de la societat al si del nostre planeta ens impedeix desvincular aquestos dos conceptes, ja  no podem simplement plantejar mesures econòmiques a aplicar al nostre municipi sense comptar amb l’impacte mediambiental que tindran. 

Per tant, les mesures econòmiques que proposem pretenen activar de manera estable i sostenible, l’economia vilera i, a més a més, generar un nou nínxol econòmic enfocat a tenir una posició capdavantera en les noves tecnologies energètiques i altres nous mercats.

  1. Instal·lació en els nous establiments de tots els elements d’eficiència energètica a l’abast, com ara: plaques solars, sistemes de reutilització de l’aigua, etc.
  2. Implantació en tots els terrats de propietat municipal de plaques solars. Així Pràcticament la totalitat del consum energètic diari de l’edifici serà autogenerat.
  3. Implantació de comunitats energètiques locals, impulsades per l’administració local que posarà a disposició dels veïns el sobrant energètic que generen.
  4. Incentivarem l’autoconsum  bonificant l’Impost sobre Béns Immobles i l’impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres als immobles que participen d’un autoconsum compartit en comunitats energètiques locals i als conjunts d’habitatges en règim de propietat horitzontal que facen instal·lacions de plaques solars, sempre que la producció d’energia solar represente almenys el 30% del consum de cada habitatge.
  5. La taxa turística. Les recaptacions d’aquesta taxa, quedarà íntegrament al municipi i les inversions que nasquen per aquesta  beneficiaran tant  turistes i com vilers
  6. Creació de l’ Agència de Desenvolupament Local en la que es puga:
    • Destinar un local i recursos humans per identificar les necessitats de les empreses locals i actuar en conseqüència, formant personal o buscant els mitjans per aconseguir les infraestructures necessàries.
    • Crear un viver d’empreses.
    • Posar a disposició dels projectes el mitjans de l’administració municipal per desenvolupar-los.
  7. Impulsar un  programa de formació contínua dels comerciants que ja operen al municipi: és  imprescindible per a millorar la competitivitat dels nostres empresaris, que coneguen l’administració i la gestió de les empreses i siguen capaços d’adaptar-se al nous nínxols de mercat que estan sempre en evolució.
    • Afavorir la creació de plataforma digital on els comerciants ofereixen els seus productes, i gestionen l’entrega a domicili amb empreses de repartiment que tots coneixen. Per aconseguir açò es necessari que tots els comerços se gestionen i s’administren de manera digital.
    • Promocionar el mercat municipal i el comerç de proximitat mitjançant “experiències gastronòmiques vileres” a partir de receptes de cuina de llibres editats creant la “recepta del dia” o de la temporada facilitada en les parades. Millora de la climatització del mercat.
  8. Realitzar un  inventari de sòl industrial disponible.
  9. Atendre les necessitats del Polígon Industrial del Torres:
    • Aconseguir que la fibra arribe a tots els llocs del Polígon.
    • Atendre les necessitats especials en l’arreplegada de residus, la implantació de l’arreplegada selectiva.
    • Millorar la neteja, incloent els arbustos que apareixen en les vies rodades i de vianants.
  10. Creació d’un departament de gestió d’ajudes i subvencions al qual es puga accedir de forma transversal, independentment del departament que afecte.

4. SOM MOLT DE BENESTAR SOCIAL

Volem una Vila Inclusiva,  volem treballar perquè totes les associacions i entitats públiques i privades puguen estar coordinades per donar un servei integral a la ciutadania més vulnerable.

Per assolir aquest objectiu, haurem de millorar en les següents aspectes:

  • Consolidarem l’equip base de treballadors i treballadores de Benestar social. S’ha  d’aconseguir que les persones que atenen aquesta àrea tinguen un lloc de treball estable que facilite la seua implicació en la tasca que desenrotllen. (S’haurà de modificar l’RPT, per ampliar plantilla, si cal).
  • Farem especial atenció a facilitar l’accés a la cultura, l’oci i l’esport a  persones amb diversitat funcional, especialment  xiquets i xiquetes.
  • Treballarem de la mà d’associacions feministes establertes en el nostre municipi des de la sororitat i la horitzontalitat.
  • Crearem un sistema d’informació centralitzat on totes les persones puguen consultar els servicis als quals poden acollir-se. 
  • Crearem un centre d’estimulació primerenca i continuada després dels 5 anys. Promocionarem i coordinarem l’oferta des diferents centres on es puga continuar amb la formació d’aquests xiquets, que necessiten d’atenció especial.
  • Treballarem per l’existència d’un diagnòstic professional sense llistes d’espera per a les persones amb diversitat funcional física, psíquica i sensorial.
  • Acompanyarem  les famílies en formació, orientació i ajuda psicològica en cas que siga necessari quan hi ha un diagnòstic d’especial atenció.
  • Crearem una borsa de treballadors amb discapacitat o amb risc d’exclusió social, que gestionarà la regidoria, per afavorir que les empreses que la Vila puguen complir amb les ràtios de persones amb diversitat funcional a les seues plantilles de treballadors. 
  • Fomentarem la interconnexió amb la resta d’àrees municipals , per portar endavant un projecte el qual  tinga en compte: l’accessibilitat universal, l’eliminació de barreres arquitectòniques, la lectura fàcil de la cartelleria per a persones en diversitat funcional, fent especial atenció als pictogrames, braille, informació sonora i la lectura fàcil. Revisarem l’accessibilitat de la gua-gua.
  • Crearem un punt d’atenció especialitzada a dones víctimes de violència de gènere. El departament de Serveis Socials no compta amb aquest recurs. El més pròxim se situa en el departament de la Marina Alta. Reforçarem la Unitat Especialitzada de la Policia Local per a atendre les dones i xiquetes víctimes de violència de gènere. Implicarem l’Agent d’Igualtat (municipal) amb els centres educatius.
  • Reforçarem el servei de la UPCCA en  les estratègies pertinents dirigides a reduir o evitar l’ús i l’abús de drogues i d’altres conductes addictives, així com a promoure hàbits de vida saludables.
  • Donarem suport a actes per la difusió de la cultura gitana partint d’una visió positiva, diversa i heterogènia, per tal que es convertisca en una eina educativa tant per a les persones gitanes com per a les no gitanes.
  • Crearem un altre centre de dia per a poder alleugerir  la càrrega de les persones cuidadores no professionals; també per a atendre  a persones amb discapacitat ja que els que existixen no són capaços de donar resposta a la demanda.
  • Promourem la creació d’un Punt d’Orientació Laboral per a la inserció laboral de l’adolescent.
  • Posarem especial atenció a les persones en risc de desnonament acompanyant-les i donant-los el suport necessari.
  • Crearem una oficina pròpia per tractar temes d’estrangeria per tramitar, entre altres, la principal demanda d’arrelament, reunificació familiar, etc. 
  • Millorarem la dotació d’espais físics per a totes les associacions que treballen al municipi per millorar la Salut Social de la població. Aquests espais, com a poc, han de comptar amb Boxes per a fer sessions de fisioteràpia, cuina, taules de reunions i per fer assemblees.
  • Programarem Activitats d’Envelliment Actiu: les persones majors  tenen molt a dir a la nostra societat. Són moltes les capacitats que tenen i cal formar-los per què puguen col·laborar activament en la societat i se senten part integrant de la societat. 
  • Continuarem amb el Contrate Programa per a prestar uns serveis de qualitat, la qual cosa requerix el finançament necessari. Per això, renovar el Contracte Programa és imprescindible per tal de captar recursos de la Generalitat.
  • Moltes de les situacions com el bullying a les escoles, el racisme, l’homofòbia o la violència de gènere es podrien evitar si es complira una de les funcions bàsiques dels serveis socials que és la Prevenció. Per això, prioritzarem la prevenció en tots els àmbits, duent a terme actuacions que impedisquen situacions com les descrites anteriorment, com per exemple:
    ○ Augmentant el pressupost en prestacions professionals.
    ○ Implementant tallers a l’ESO, Batxillerat i Formació Professional, respecte de les masculinitats igualitàries, tallers de prevenció de la violència sexual, tallers de diversitat LGTBI i educació sexual.
  • Acompanyarem les associacions locals en la documentació a presentar als estaments públics per a ser subvencionats o aconseguir ajudes necessàries com a associacions.
  • Vetlarem perquè les persones diagnosticades amb malalties greus de salut puguen gaudir de les instal·lacions municipals d’oci i d’esport així com facilitar l’accés a proves diagnòstiques i de tractament necessari per al seu benestar.
  • Incentivarem la investigació i les xerrades sobre malalties que afecten a la nostra població.
  • Treballarem per reduir el temps en la urgència social, realitzant l’estudi, diagnòstic i proposta de les prestacions professionals, econòmiques i tecnològiques de cada una de les persones susceptibles de ser usuaris del serveis de benestar social de la població de la Vila Joiosa.
  • Crearem un distintiu de comerç accessible per aquells establiments que complisquen amb l’accessibilitat.
  • Impulsarem  clàusules socials i bonificacions fiscals per a aquelles empreses que contracten persones amb diversitat funcional.

5. URBANISME I DRET A UNA VIVENDA DIGNA

5.1 Hem de modificar l’actual Pla General d’Ordenació Urbana PGOU

Comptem amb un PGOU desfasat que només comporta un augment estacional, desmesurat i artificial d’habitants difícil de gestionar (com ja passa a la Cala). A banda de consumir el poc territori que ens queda sense urbanitzar. 

Tenim l’oportunitat de redactar un nou Pla on es tinga en compte el canvi climàtic, l’excessiva i dispersa urbanització d’anys anteriors i on cobren més importància la indústria i els nous criteris com la sostenibilitat, l’accessibilitat universal, la mobilitat, etc.

Un urbanisme que s’ocupe dels habitants de La Vila, no només dels turistes o dels residents temporals.

Un pla que s’ocupe d’urbanitzar els plans parcials que estan més a prop del nucli urbà per ser una ciutat més dinàmica i millor organitzada

S’ha d’evitar les grans urbanitzacions en nuclis apartats de la població. Aquestes dificulten i encarixen els serveis públics que s’han de prestar (transport, neteja…). A banda, acaben de consumir el poc territori que ens queda sense urbanitzar en un món en el qual el canvi climàtic ens obliga a cuidar-lo i a posar-lo en valor..

Un pla que atorgue més importància als hotels davant del apartaments. Els primers beneficien als ciutadans del nostre poble amb ocupació directa i indirecta. Consumeixen menys territori i eviten  l’estacionalitat. Els segons només beneficien al propietaris i/o explotadors del negoci de lloguer i acaben amb el territori no urbanitzat.

Un pla que atorgue més importància al sol industrial (fabricació, distribució empreses auxiliars, innovació, energies verdes ) tan important per deixar de pensar en el turisme com única activitat productiva. 

El problema de la vivenda és preocupant a tot l’estat espanyol i, especialment,t als llocs amb més densitat de població com ara el nostre territori.

No és acceptable que l’accés a la vivenda digna depenga de la sort que es tinga a la vida. Tothom té dret a la vivenda segons la Declaració universal del Drets Humans i la Constitució. Per tal de treballar en aquest sentit proposem: 

  • Borsa de lloguer social per facilitar l’accés a una vivenda  garantint el cobrament de les rendes als propietaris. 
  • Promoció pública d’habitatge i promoció del lloguer social. Cal utilitzar totes les ferramentes que tenim al nostre abast per aconseguir que el municipi dispose d’actius immobiliaris per donar resposta a les necessitats dels ciutadans be per emergència social o per participar al mercat lliure. Algunes d’aquestes eines son: 
  • El pla ADHA de la Generalitat Valenciana , Ajudes a les entitats local per l’adquisició de vivendes) per ampliar el patrimoni públic d’habitatges. 
  • El Programa de Recuperem Llars, de la Generalitat per reformar i adquirir habitatges per destinar-los a finalitats socials, inclòs el lloguer.
  • Pla “edificant” d’habitatge públic (impulsat per la Generalitat) especialment en zones com el centre històric.
  • Impulsar l’Oficina Municipal  del dret a l’habitatge.
  • Inventari de bens, espais, solars, etc., propietat de  l’ajuntament, sense ús efectiu, de tal forma què puga ser reconvertida la seua utilització en benefici de la ciutadania, facilitant el ple aprofitament dels béns municipals per les persones. 
  • Per altra banda cal agilitzar la tramitació dels expedients urbanístics, que són molt dificultosos per a la ciutadania.

Fomentar la transformació de baixos comercials en habitatges accessibles.

6. PROMOCIÓ DEL VALENCIÀ

  • Continuar en el desenvolupament de plans de normalització lingüística i fomentar el valencià com a llengua de l’administració. Es reforçarà el servei de Normalització Lingüística i s’oferirà als mitjans de comunicació local  fer cursos de valencià o programes en valencià en les seues pàgines o programacions.
  • Consell Social de la Llengua, de cara a mamprendre un diàleg social en matèria de política lingüística, entendre les peculiaritats de les diverses parts del municipi per tal de fomentar l’ús social de la llengua.
  • Polítiques d’acollida i integració lingüística a les persones nouvingudes, amb plans d’integració lingüística per a les adultes, amb col·laboració amb Creu Roja, Càritas,…
  • Desenvolupament de la millora de la presència del valencià en els mitjans i en la societat, promovent articles i periòdics en valencià, així com els rètols de les tendes, i la publicitat on line de les empreses.
  •  Projecció de cinema en valencià.
  • Seguir amb el programa de voluntariat pel valencià.
  • Complir la legislació referent a l’ús del valencià, en tots els departaments municipals.
  • Tots els escrits de l’Ajuntament i dels serveis adjudicats s’elaboraran en valencià sense perjudici que, si cal, s’elaboren a més en altres llengües.
  • La retolació dels espais públics serà en valencià, sense que això impedisca la utilització, a més, d’altres llengües o sistemes comunicatius (Braille, pictogrames…)
  • L’atenció al públic en tots els centres i dependències de l’ajuntament es realitzarà de forma preferent en valencià
  • Divulgació preferent de  les activitats culturals en valencià.
  • Rètols i missatges que animen a l’ús de la llengua : “Diga bon dia, Ací atenem en valencià, …”

7. EDUCACIÓ

  1. La Vila Joiosa, Ciutat Educadora. Donar impuls a programes que impregnen tota la ciutat de les bones pràctiques en matèria educativa implicant tota la societat local en l’educació.
  2. Com a model de ciutat que volem, l’Ajuntament vetlarà perquè els seus espais públics i tot el que es faça a la ciutat, tinga un caràcter preferentment educatiu, i tinga en compte especialment  la població infantil i juvenil.
  3. Afavorir l’associacionisme estudiantil en centres d’Educació Secundària.
  4. Desenvolupar campanyes d’educació en valors a les aules, aprofitant els recursos de l’Institut Valencià de la Joventut i la seua línia de materials “M’importa”.
  5. Reforçar des de la Regidoria de Joventut l’assessorament als joves en matèria de beques, ajudes i premis i tota la informació en aquest aspecte a nivell municipal, autonòmic, estatal i internacional.
  6. Compliment del Pla Edificant, construcció de  l’IES Marcos Zaragoza.
  7. Incrementar activitats en el museu, la biblioteca, les escoles esportives, en les quals participen els centres escolars de la localitat..
  8. Eficiència   i funcionament real i pràctic del Consell Escolar Municipal.
  9. Promoció de l’ús del valencià en els centres educatius
  10. Continuar amb convenis de col·laboració amb associacions de pares i mares i altres institucions.
  11. Coordinació dels centres educatiu i Benestar Social per atendre els casos d’assistència social.
  12. Continuar amb l’aposta decidida per conjugar la funció educativa amb la funció assistencial:  impulsar les escoles 0-3. Aconseguint crear aules de 2 a 3 anys als col·legis on manquen.
  13. Organitzar escoles d’estiu, de Nadal i de Pasqua, per als dies no lectius.
  14. Millorar l’accessibilitat de tots els centres educatius
  15. Promoure la formació per a gent gran:
    • 1.-Facilitar l’accés a nous aprenentatges, a través de la creació de cursos i accions formatives reglades i no reglades per a majors, en tots els fòrums possibles.
    • 2.-Promoure l’ús de dispositius tecnològics i altres productes de suport als entorns domèstics per a què s’incorporen a la vida diària de la gent gran. Lluitar contra l’analfabetisme digital.
    • 3.-Dissenyar iniciatives per intercanviar coneixements sobre l’ús de les TIC, l’accés a xarxes socials, etc.
  16. Sol·licitar la creació d’una seu de l’Escola Oficial d’Idiomes.
  17. Sol·licitar la ubicació digna i definitiva de l’CFPA Bernat de Sarrià.
  18. Creació de brigada de serveis tècnics específica per educació.
  19. Sol·licitar a Conselleria dotacions material i personal per que tots el alumnes puguen accedir al centre educatiu que trien.
  20. Dotació de professional que atenguen psicològicament a les famílies que pateixen necessitats educatives especials, assetjament, etc
  21. Vetlar perquè el professional d’educació reba la formació necessària per aconseguir els “Patis inclusius”.
  22. Conveni per tal que arribe la infermeria escolar als centres.
  23. Continuar el suport a «l’escola canta».

8. ESPORTS

  • Potenciarem les activitats al poliesportiu del Pantà i hi  facilitarem el transport, etc.
  • Continuar treballant en estreta col·laboració amb les associacions i clubs esportius locals, fomentar les escoles esportives mitjançant convenis amb els clubs locals.
  • Incentivar i afavorir la pràctica d’esport per a tota la població, fent campanyes de divulgació, posant al seu abast totes les instal·lacions i serveis auxiliars necessaris.
  • Programar activitats específiques per a totes les edats, dirigides a la salut, principalment de la gent gran.
  • Donar suport als esdeveniments esportius que es facen a la nostra ciutat.
  • Garantir la igualtat de genere i la inclusió a l’esport local
  • Fomentar la participació de les diferents associacions esportives en esdeveniments públics per tal de donar a conéixer les seues accions.
  • Difusió dels esdeveniments esportius municipals a tots el centres educatius CEIP i IES.
  • Creació d’una pista atletisme.
  • Prestar especial atenció a l’esport nostre la Pilota Valenciana.
  • Licitació servei de restauració al Pavelló Maissa Lloret.
  • Maquetació i publicació de l’Agenda  Única, esportiva, cultural, mediambental, etc
  • Presència d’autoritats municipals en actes esportius.

9. CONVIVÈNCIA, SEGURETAT I PREVENCIÓ DE RISCOS

  • Una programació continuada de campanyes de prevenció, sobretot en aspectes d’educació viària i de conductes addictives, difusió de drets de les persones; i també d’altres de sensibilització com ara la bona utilització dels espais i dels serveis públics. Totes aquestes campanyes han de comptar amb la participació del món educatiu.
  • Impulsar els desplaçaments a peu i en bicicleta per tal de reduir la circulació pels carrers dels nostres nuclis urbans.
  • Continuar amb la creació de CAMINS ESCOLARS SEGURS.
  • Creació de la policia de barri.

10. TURISME I PLATGES

El turisme és una de les activitats que més ha crescut els darrers anys en el País Valencià i també en la nostra ciutat. El ric patrimoni cultural, històric, paisatgístic, gastronòmic i natural, de què disposem és molt atractiu per a les persones que ens visiten, i per tant per al sector turístic és molt important cuidar-lo i recuperar-lo.

  • Impulsarem  les marques turístiques de la nostra ciutat com a referent de qualitat, i varietat,.
  • Fer de la Vila Joiosa una destinació de “ciutat intel·ligent” real.
  • Regulació dels apartaments turístics de manera que s’equilibre la nova oferta amb el respecte al territori, els barris i les persones que en ells viuen, així com a la resta del teixit turístic existent.
  • Fer valdre el patrimoni històric com a recurs turístic, realitzant rutes guiades de reconeixement cultural, particularment aquell de la història recent que té unes singularitats pròpies al nostre territori.
  • Incorporació d’oferta d’oci actiu i de qualitat.
  • Senyalització clara de les rutes culturals, de platges, i naturals.
  • Plànol de la ciutat i terme municipal amb llocs d’interés, a les entrades de la ciutat i a les parades del TRAM:
  • Manteniment i neteja de les platges
  • Ampliació aparcaments de la platja accessible.

11. CENTRE HISTÒRIC

El Centre Històric de la ciutat és un recurs  que mereix tractament especial.

El  Barri declarat BIC,  és el  patrimoni  més important que tenim tots els vilers i vileres, per tant hem de conservar-lo i cuidar-lo, per la qual cosa s’ha de treballar per un desenvolupament econòmic i social sostenible, amb el consens de la corporació municipal.

 Proposem les següents línies d’actuació:

  • Promoció amb ajuts institucionals de vivendes per a joves, en els solars municipals.
  • Revisió del seu Pla Espacial, PEPCA.
  • Creació d’un departament específic en urbanisme, per a gestionar els ajuts de les diferents administracions: Ajuntament, Diputació, Generalitat, Estat, i Unió Europea
  • Millora de la neteja, instal·lació de més contenidors de reciclatge
  • Foment i ajudes  per a activitats econòmiques i artesanals.
  • Fer un “Mercat d’antiguitats, ecològic i sostenible i d’artesania.
  • Pla anual d’activitats culturals, artístiques i gastronòmiques, a desenvolupar en el barri.
  • Pintar les façanes de les cases que cauen al riu.
  • Ordenança reguladora d’apartaments turístics.
  • Ocultació del cablejat elèctric.
  • Quiosc al Castell.
  • Solucions d’aparcament per  a residents al barri.
  • Reactivar el control d’accés al Centre històric.
  • Rehabilitació integral de la Senyoreta de l’Hort
  • Promoció de l’oferta cultural, arqueològica, natural, gastronómica… mitjantçant rutes guiades i passejos, afavorint així la desestacionalització turística.
  • L’oferta turística de La Vila ha d’incorporar la seua singularitat que ella mateixa representa.
  • Reurbanització i millora de la Plaça de la Generalitat tot incorporant el solar tancat actual.

12. CULTURA 

  En aquest tema volem:

  • Democratització de la cultura, comptant amb tots els agents culturals de la ciutat, que garantisca l’accés a la cultura de totes les persones i introduint les perspectives de gènere, diversitat funcional i totes les diversitats culturals, fomentant així la democratització de la cultura.
  • Creació de línies de subvencions destinades al teixit associatiu cultural.
  • Posar en valor el nostre patrimoni i la seua difusió. Especial esforç mereixen les Termes d’Allon.
  • Actuacions necessàries per a la recuperació de la Villa Giacomina de la Malladeta.
  • Creació de línies de subvenció per a la conservació del patrimoni, que complementen les d’altres institucions per a la seua recuperació, manteniment i difusió.
  • Coordinar les accions culturals dins de l’àmbit educatiu.
  • Optimitzar i coordinar l’ús dels espais de les diferents institucions, maximitzant els recursos disponibles.
  • Seguir digitalitzant i difonent els fons històrics locals.
  • Consolidar els premis anuals, Felipe Ramis, Ciudad de Villajoyosa, i Jaume Soler,  fomentant la participació cultural. Creació del Premi de Poesia José Payà.
  • Fomentar la Biblioteca Pública Municipal com un servei social bàsic en la vida cultural de les persones. 
  • Seguir fomentant el paper actiu de les biblioteques com a centres de foment de la lectura i d’interacció literària, amb diversos programes: club de lectura, concursos literaris, escoles, etc.
  • Apostar per la creació cultural per part de la joventut local i comarcal, i afavorir la seua presència en l’oferta cultural i festiva local i comarcal.
  • Convertir les comarques en el referent cultural bàsic. Promoure programes d’intercanvi cultural amb les persones migrants que visquen a la localitat. 
  • Posar en marxa programes de promoció del valencià imaginatius i que impliquen el nombre més gran de gent.
  • Continuar amb els tràmits perquè la construcció de la Casa de la Música siga una realitat en esta legislatura i poder així afavorir l’educació musical de xiquetes i xiquets del nostre municipi, així com la realització de diferents activitats relacionades amb  el ball i la música  de fort arrelament al país.
  • Suport i promoció de les festes de Moros i Cristians i de les nostres festes i tradicions.
  • Creació del Museu de la Festa.
  • Col·laborar amb les entitats vinculades a la recuperació de la cultura popular.
  • Promoció de festivals de música al nostre municipi com el de la Vila del Joy o el Alonis
  • Institucionalitzar la celebració de l’Atorgament de la Carta Pobla.
  • Desenvolupar una oferta àmplia i variada d’activitats culturals.
  • Ampliar la difusió sobre la programació de les activitats culturals.
  • Detectar inquietuds culturals de la població i respondre a eixa demanda.
  • Promoció de l’obra dels creadors vilers, amb especial atenció a aquells més innovadors i alternatius.
  • Col·laboració amb institucions i associacions per al foment de la cultura mitjançant la firma de convenis.

 Fomentar l’alfabetització digital per a majors.

13. OCI I TEMPS LLIURE 

  • Creació i impuls de programes i activitats destinades a la conscienciació de la importància de la lluita contra la violència de gènere i masclista.
  • Creació i impuls de programes i activitats destinades a fomentar el respecte i la diversitat.
  • Impulsar l’associacionisme lúdic juvenil.
  • Dinamització d’Espais Joves per al desenvolupament de l’oci juvenil.
  • Promoure programes de formació sobre conductes addictives
  • Promoure programes locals d’educació sexual.
  • Promoció de les instal·lacions esportives entre la població jove, i facilitació de l’accés a grups de joves, entitats i col·lectius per a desenvolupar activitats i projectes en elles.
  • Promocionar programes de viatges i excursions que tinguen com a element central el coneixement del medi, l’educació ambiental i la promoció del patrimoni valencià. Foment de l’intercanvi cultural amb altres localitats.
  • Obertura i cessió d’espais i equipaments municipals a entitats juvenils i grups de joves que desenvolupen activitats, reunions i projectes en el seu temps lliure.
  • Ampliar les zones d’accés a internet en espais públics i zones obertes del municipi.
  • Potenciar la participació activa de totes les entitats festeres en els organismes de gestió de les festes.
  • Creació d’alternatives d’oci adaptades a tota la ciutadania i destinades especialment a la gent amb menys recursos i als joves.
  • Oferir oportunitats d’oci a la gent gran.
  • Potenciar l’associacionisme d’oci.
  • Creació de ludoteques en espais públics destinades principalment a adolescents però també a la resta de la societat.
  • Mantindre campanyes d’ús respectuós dels espais festers i d’oci.
  • Promoure les relacions interpersonals de la joventut fora dels ambients exclusius vinculats a bars i discoteques.
  • Millorar les condicions de vida de la joventut  fomentant hàbits saludables.
  • Fomentar una perspectiva no consumista del temps lliure.
  • Possibilitar la trobada de joves amb diferents realitats socioeconòmiques i culturals.
  • Potenciar la creació de tallers (cuir, fusta, tatuatges, grafiti, fotografia,…).

14. PARTICIPACIÓ, ASSOCIACIONISME I VOLUNTARIAT

Les associacions i el voluntariat, són part viva de la nostra societat; per tant, hem de tenir cura perquè aquestes puguen aconseguir les seues finalitats és objectiu de la nostra gestió.

  • Impulsar el voluntariat com a eina de solidaritat i suport social.
  • Seguir donant suport a les associacions existents.
  • Habilitar espais municipals per a les associacions que necessiten una seu, i no la tenen,  amb ajudes per  al condicionament de les necessitats dels seus usuaris.
  • Afavorir la constitució d’associacions  dins del municipi, especialment aquelles creades per joves i vinculades al medi ambient, la integració de les dones, la solidaritat amb el Tercer Món o amb la població socialment marginal, la promoció cultural, l’educació i la protecció animal.
  • Suport  a les associacions juvenils i grups de joves amb la cessió de locals municipals.
  • Reforçar el paper de les dones com a membres de les directives d’associacions ocals

15. OCUPACIÓ

  • Recollida d’informació sobre ofertes de treball per crear un mur d’informació sobre llocs de treball i condicions que s’hi demanen.
  • Assessorament des de la regidoria de joventut sobre llocs d’ocupació i necessitats formatives per accedir-hi.
  • Facilitar cursos de formació i capacitació per a l’accés a diferents llocs de treball.
  • Implementar ajudes i orientacions sobre  l’autoocupació.
  • Iniciar el procés per a la creació de tallers d’ocupació  vinculats a la tradició vilera alimentària ( xocolate, torró, salaons) i laboral(filats, naval, etc).
  • Foment de l’ocupació per a majors aturats.

16. IGUALTAT I DIVERSITAT

  • Creació d’un servei psicosocial per a la prevenció de la violència masclista i contra el col·lectiu LGTBI.
  • Visibilització de referents LGTBI (en cultura, educació, societat…): ampliació de materials de temàtica LGTBI.
  • Formació del personal municipal sobre igualtat i diversitat.

17. JOVENTUT

Entre altres coses proposem:

  • Oferir a la joventut un full de ruta amb ofertes en matèria laboral, habitacional, d’emancipació i d’oci, etc.
  • Beques per a la formació ocupacional per a joves.
  • Descomptes per a actes culturals.

A més, per a la joventut tenim una sèrie de propostes i ofertes que pensem que són les més adequades per a la població menor de 30 anys del nostre poble; ja que aquestes, s’ajusten al nou perfil emprenedor, decidit i desitjós de estar ben format i preparat de cara al futur i els nous reptes als que s’enfronten cada dia. Per aquest motiu, després d’haver rebut a una mostra heterogènia dels nostres joves vileres i vilers creiem que hem treballar tots a una, i atendre i proporcionar-los les demandes requerides:

  • Crear un espai comú de joves emprenedors, en el qual es duguen a terme tant tallers empresarials, com cursets per poder formar als nous empresaris joves de La Vila. Assessorar més en profunditat a totes i tots els emprenedors que s’inicien en un negoci.
  • Agilitzar i donar respostes des de cadascuna de les oficines tècniques dependents de l’Ajuntament.
  • Proporcionar, en els casos que es requerisca, ajuda legal, econòmica i formativa als joves emprenedors que vulguen desenvolupar en negoci en el poble.
  • Treballar de forma comuna entre totes les regidories per aconseguir la potenciació d’altres sectors econòmics, més enllà dels sectors turístics, hostaleria i construcció.
  • Donar ajuda energètica als joves emprenedors.
  • Reparar i tindre cura dels espais culturals i de les instal·lacions (Auditori, Barbera,”Matadero”, etc) que, en la seua majoria, són utilitzats per la població més jove.
  • Atorgar més visibilitat a totes les agrupacions culturals i joves de La Vila.
  • Ampliar els horaris d’obertura de la biblioteca, especialment en època d’exàmens.
  • Construir més espais d’estudi, millorar i ampliar la Biblioteca Municipal i el seu catàleg.
  • Dur a terme més espais d’oci (fires, concursos, certàmens…) que donen l’oportunitat a la població jove de socialitzar, de formar-se i ampliar els seus coneixements, com, per exemple, fires de còmics, streamings, plan parties, etc.
  • Fer una àmplia campanya des de l’Ajuntament  quant a Educació Sexual  i Afectiva per als joves.
  • Crear un gabinet per a reforçar i ajudar psicològicament a aquells joves que ho necessiten.
  • Subvencionar les quotes de l’autobús dels estudiants de la Universitat (ASSOVEU), amb l’objectiu de reduir-les.
  • Potenciar la Seu Universitària de La Vila Joiosa; donar visibilitat a aquells estudiants que han finalitzat els seus estudis, màsters i doctorats. Dur a terme més jornades universitàries en la Seu de La Vila Joiosa, en tot tipus de matèries.
  • Crear una xarxa de rutes verdes pels paratges naturals que encara resten en el poble, a les quals s’integren tant la joventut, com la resta de població.
  • Creació de l’Oficina Europea de Formació i Treball de La Vila Joiosa.

18. AGRICULTURA, PESCA  I MEDI AMBIENT

  • Incentivar el consum de productes agraris de quilòmetre zero.
  • Incentivar el comerç de venda directa productor-consumidors.
  • Instar les diverses entitats per aconseguir el reg per degoteig on encara no arriba.
  • Crear un sistema de recollida de residus agraris per al seu reaprofitament, (punts de recollida i compostatge). 
  • Incentivar el bon manteniment de la massa forestal i el camp públic i privat per tal de preveure incendis.
  • Fomentar l’adopció de mascotes.
  • Continuar amb  l’esterilització i control de les colònies felines. Control de la població de coloms, tórtores i rates. Col·laboració amb les entitats defensores del benestar animal.
  • Creació d’horts urbans, sobre terrenys en desús mitjantçant convenis.
  • Pesca: ajudar al sector pesquer per què reba les ajudes i suport necessaris de les institucions europees i autonòmiques.
  • Foment de fires i mostres de productes d’agricultura local.

19. COMPROMÍS

  1. Complir la legislació de procediment administratiu referent a no demanar als ciutadans documentació que ja disposa l’Ajuntament.
  2. Evitar l’exclusió digital de les persones que no saben utilitzar estes ferramentes.