A Compromís creiem que l’energia ha de ser sostenible i democràtica, amb una factura barata i on s’aprofiten els espais i recursos existents sense destruir els nostres territoris.

És per això que Compromís per La Vila presentarà el 16 de març una moció en el ple de l’Ajuntament amb l’objectiu de limitar la instal·lació d’horts solars en el nostre municipi i sobretot que, en cap cas, es puga excedir del 3% del sòl no urbanitzable.

Presentem aquesta moció bàsicament per dos motius principals. El primer és que mentre Compromís per La Vila Joiosa tinga representació a l’Ajuntament, ens oposarem a qualsevol acció que perjudique el nostre territori o els seus ciutadans. Creiem tant els municipis com els seus ciutadans han de participar en les decisions que els afecten i no ser uns simples espectadors; i segon, perquè creiem fermament que la proliferació de macroplantes fotovoltaiques no és la solució ni la nostra alternativa.

Aquest sistema no pot ser la nostra alternativa perquè comporta un impacte mediambiental i social molt negatiu.

D’una banda, el món rural es veu agreujat en ocupar-se amb plaques solars grans superfícies de sòl destinat a l’agricultura o la ramaderia que, a més, destrueixen l’encant original dels ecosistemes naturals tan propis dels nostres territoris.

Sense oblidar que aquestes macroplantes solen instal·lar-se a bastants quilòmetres de distància de les ciutats on es concentrarà el seu consum, per la qual cosa es crea l’obligació d’instal·lar quilomètriques línies d’alta tensió que no sols generen impactes ambientals i paisatgístics difícils d’esmenar, sinó que també comporten pèrdues d’energia durant el transport que poden arribar fins al 30% de l’energia produïda.

Finalment, els ciutadans ens convertim en mers subjectes passius dependents de les decisions de grans multinacionals que només vetllen per maximitzar els seus beneficis sense pensar en l’interès general dels municipis afectats.

Davant això, des de Compromís proposem un nou model energètic més sostenible, democràtic i econòmic a través de la creació de comunitats energètiques locals.

Instal·lant plaques solars a les teulades dels nostres edificis municipals generarem la suficient energia per a baixar la factura de llum dels nostres veïnats. De fet, les nostres teulades són el millor espai per a instal·lar plaques solars sense afectar el nostre ecosistema i als paisatges que tant estimem, a més que mitjançant aquest model aconseguirem la participació i el control democràtic d’ajuntaments i la ciutadania del nostre municipi en un tema tan important com és l’energia. Tema en el qual no solament ens juguem el nostre futur, sinó també el dels nostres fills i filles.